Vitariánství, opravdové jídlo s láskou k životu

29.07.2014 20:28

Vitariánství, to je ta nejefektivnější a nejlahodnější strava, jakou si můžete dopřát :) Vitariánské jídlo je plné enzymů, minerálů a vitamínů, neboť tyto cenné látky nejsou zničeny žádnou tepelnou nebo průmyslovou úpravou. Vitariánská strava spočívá v konzumaci zeleniny, ovoce, ořechů, semen, naklíčeného obilí a luštěnin. Tyto plodiny je možné  také sušit, ale  to pouze do 42 stupňů Celsia, aby se nezničily enzymy. Jakmile například upražíte mandli, už vám v zemi nevyklíčí, ale shnije. Toto tzv. živé jídlo se také označuje jako Raw food.

A proč nejíst vařené jídlo?

Žádný tvor na planetě si jídlo nevaří a protože většina živých bytostí má dosti podobný biologický základ, dá se celkem s určitostí říci, že ani člověk by si jídlo vařit neměl.

Je totiž velice naivní domnívat se, že evoluce nám za 50 000 změnila metabolismus natolik, že už jsme schopni efektivně zpracovávat úplně jinou strukturu potravy. Všichni tvorové (vyjma těch autotrofních, co baští živiny z kamenů a ták) jsou po miliardu let nastaveni na syrovou stravu. Ani 50 000 let vaření a pečení nemohlo spustit evoluci tak, aby se naše tělo přetransformovalo na efektivní zužitkovávání vařené potravy. Je VELICE OBDIVUHODNÉ, že tělo dokáže fungovat i s takovou potravou, která do něj vůbec nepatří. Možná je to jako lít fritovaný olej do auta - také to asi pojede...ale jak dlouho a jak dobře?

Vařenou stravou se do těla dostává spousta anorganických látek, které tělo jen zatěžují. Minerály jsou tak bez organických vazeb, což tělo velice mate a proto tyto minerály detekuje jako závadné. Toto je také jedním ze spouštěčů imunitní obrany. Po každém pozření vařeného jídla totiž imunitní systém vyhlásí poplach a zvedne nám leukocyty – což jsou naše vlastní výborně ozbrojené vojenské složky, jež mají za úkol ničit vše, co je tělu cizí a nebezpečné. Dělají to právě na rozkaz Imunitního štábu. Jelikož našemu tělu po desetitisíciletí nezbývá nic jiného, než vařenou potravu přijímat, naučilo se s ní jakž takž pracovat. To ovšem neznamená, že mu nějak prospívá. Je to pro něj ovšem mnohem náročnější a vyžaduje to mnoho energie. Blbé navíc je, že tělo anorganické minerály vždy vylučuje, protože je neumí využít, a k tomuto vylučování spotřebovává své vlastní cenné zásoby organických minerálů! Jednoduše řečeno – vypití pasterizovaného mléka přinese do těla anorganický vápník ( bez organických sloučenin) a tento vápník za pomocí vlastních zásob organického vápníku pak tělo vyloučí. Pasterizované mléko pak vlastně tělo odvápňuje!Také získávané železo ze syrové zeleniny má jinou vazební molekulární hodnotu, než to, které pochází z vařeného masa!

V dnešní době je mnoho jídla upravováno průmyslově a to je další obrovská zátěž pro náš organismus. Průmyslové zpracovávání potravin totiž způsobuje jejich zanášení mnoha toxiny. Mezi ty všeobecně známé jsou to různé konzervanty, přídatné látky, jež mají zlepšovat chuť a vůni jídel, protispékavé látky, zahušťovadla umělá sladidla, rafinovaná sůl, rafinovaný cukr, spečeniny ( některé potraviny se doslova škvaří ve vysokých teplotách – a to je všeobecně velmi škodlivé) a mnoho dalších průmyslově vyráběných libůstek. Chemie je totiž v dnešní době naším opravdovým šéfkuchařem. Toxiny z jídla + toxiny, které tělo vstřebává dnes a denně ze vzduchu, či chemikálií, se kterými přichází do styku ( ano, jsou to i různé deodoranty, krémy, jež nejsou 100% přírodní a bez konzervantů, různá čistidla a pod.) pak nestíhá řádně vylučovat a proto je nuceno je ukládat. Ukládá je všude, kde je to jenom trošku možné. Pokud je však těch toxinů již uloženo mnoho, začínají spouštět různé negativní pochody. Jsou to např. záněty, které nejsme pak schopni vyléčit, různé zapouzdřeniny v těle, špatné funkce orgánů a hlavně také autoimunitní choroby. Do toho často patří např. porucha štítné žlázy, cukrovka( ano, cukrovka může být způsobená autoimunitou), lupenka, psoriáza, revma ( úporné záněty v kloubech, které nemají příčinu, ale rozežírají a ničí vše okolo sebe) atd. Strava bez enzymů zapříčiňuje také potíže se slinivkou břišní. Lidé jsou pak nuceni pobírat hromady léků, aby se zbavili nepříjemných projevů nemocí. Málokoho však napadne, nebo ani nechce napadnout,  zbavit se PŮVODU NEMOCI. A tak se léčí a léčí....až je jim 70 let a krmí se dvaceti prášky denně. Sláva farmaceutickým firmám, jež tento trend v lidech jen podporují. Je ovšem dobré vzít na zřetel, že neustálá přítomnost oněch toxinů v těle + denní konzumace hromady léků tělu dále jen přitěžuje a ve finále ho demobilizuje. A pak šup na vozík, nebo rovnou na eldéemku.

Živá strava je natolik úžasná a pro tělo přínosná, že již 70% při konzumaci syrového jídla se tělo samo začne zbavovat uložených toxinů. Je to proto, protože nijak nezatěžuje organizmus, trávení probíhá velice rychle a jednoduše a tak má naše drahé tělo spoustu času začít vyklízet. Když má alespoň zčásti uklizenej barák, začne ho opravovat! Ano! Vyčištěné tělo, které již nedostává další nálože toxinů ve vařeném jídle, má konečně dostatek energie a času na řešení zdravotních potíží. Pokud je tělo zaneprázdněné vařeným jídlem, které sebou ještě navíc přitáhne další várku patogenů, pak má co dělat aby se s tím vypořádalo a na nějaké uklízení, nebo dokonce řešení chronických problémů už nemá čas ani sílu!
Myslíte si, že když si jídlo uvaříte doma, bude zdravé, protože vy přece víte co do něj dáváte? Ono je to právě trošku složitější. Vařením se totiž ničí ony zmiňované enzmymy, ztrácí se vitamíny a hlavně se denaturalizují minerýály, což je pro organismus velicezatěžují. Pokud přejdete alespoň z většinové části na syrovou vegetariánskou stravu máte hned několik es v rukávu! Jídlo, které bude pro vaše tělo maximálně přínosné, spoustu času, který ušetříte tím, že nebudete nic vyvářet no a samozřejmě také více peněz za ušetřenou energii :)

Nepříjemné projevy detoxikace při vita stravě
Začátek tohoto odstavce by mohl někoho trošinku vyděsit, ale čtete prosím klidně dál ať toho víte co nejvíce .) Věděli jste, že vtiatriánská strava je natolik zdravá a úžasná, že jen její konzumování spouští celkové čištění těla? Ano, je to tak. Je to z toho důvodu, že syrová strava tělo téměř vůbec nijak nezatěžuje, její zužitkovávání probíhá velice rychle a efektivně a tak tělo získá najednou hromadu volného času, které se rozhodněvyužít k úklidu – detoxikaci. Pokud se stravuje člověk hodně vitariánsky a před tím mnoho let jedl a žil velmi špatně, je možné, že budou detox. příznaky docela nepříjemné. Ty se mohou projevovat náhlými a častými virózami, rýmami, osypky, opary a dokonce i depresemi. Proč tomu tak je? Příčinou je, že tělo chce co nejrychleji využít vzácný čas vašeho zdravého stravování co nejefektivněji a proto spustí masívní čištění těla. Začne mohutně vymetat toxiny, jež se za celá léta ukládaly ve vašich tukových buňkách i v orgánech. Dělá to ovšem natolik překotně ( patrně ze strachu, že to nestihne), že u toho nezměrně práší, a to člověku nemusí dělat dvakrát dobře. V závislosti na nahromaděném množství toxinů a mimoto i věku, jsou potom detox. příznaky různě silné. Někdo je nepociťuje vůbec, druhý jen slaboučce, sotva to postřehne a někdo, jako já, se z nich může zbláznit. Tato informace je pro začínající vitariány velice důležitá, neboť se již mnohokrát stalo, že někdo s vitariánskou stravou seknul, protože nechápal své stavy a přičítal je „nezdravé vitariánské stravě“. A ono je to přitom úplně obráceně!

 

 Přečtěte si další informace o tomto úžasném způsobu stravování a životního stylu na stránkách www.vitarian.cz  V Praze je otevřená excelentní restaurace, kde se vitariánské jídlo připravuje s láskou a s největší péči, tak, aby nejenom skvěle chutnalo, ale také tak, aby si zachovalo všechny své cenné látky. Restaurace se nachází v ulici Seifrtova 3, Praha 3. pokud máte rádi dortíky, namlsáte si tu jazýček opravdovými Raw deserty! něco tak fámozního jste ještě nejedli. Odkaz na jejich stránky, které stojí za to si přečíst www.secretofraw.cz/  Věřte, že této restauraci nedělám, žádnou lacinou reklamu. Je opravdu skvělá!

 

Zajícův zápisník

V této rubrice nejsou žádné články.